HASTANE KLİNİK VE LABORATUVAR HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
BACAMAN HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ VE BACA BAKIM HİZMETLERİ
Hastaneler havalandırma, filtrasyon, ısıtma, soğutma gibi iç ortam havasının yönetimi konusunda her türlü önlemin alınması gereken yerlerdir. Temiz hava çözümlerine önceliğin verilmesi gereken hastanelerde solunum yoluyla bulaşacak virüslerin yayılmasını önlemek için tercih edilebilir çeşitli önlem ve kontrol sistemleri vardır. Verimli havalandırma sistemleri ile sürekli temiz havanın hâkim olduğu bir ortamda bulunmak mümkün. Kirli havayı temizleyen, ortamdaki sıcaklık ve nemi stabile tutan, özellikle hava yoluyla bulaşanlara karşı önlem almak için hastane havalandırma sistemleri oldukça önemlidir.
Hastanelerde Havalandırma Sistemleri Ne İşe Yarar?
Havalandırma sistemleri hastaneler için yalnızca ortamda devamlı temiz hava oluşmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda ortamdaki kokuları, nemi, bakterileri, kimyasalları ve çeşitli gazları ortamdan uzaklaştırır. Hatta bazı alanlarda personel ve hasta güvenliğini sağlamak için özel havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyulur.
Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında bulundurulan tıbbi ekipmanlar sıcak ve nem konusunda hassas olabiliyor. Bu ekipmanların gerektiği şekilde saklanabilmesi için doğru hava kontrolü şarttır. Hava kalitesini uygun koşullarda sürdürmenin temelini oluşturan havalandırma sistemleri ile ortamın filtrasyonunu sağlamak mümkün oluyor.
Havalandırma hastanelerin hem hava kirliliği kontrolü hem de enerji tasarrufu bakımından dikkate alınması gereken bir ihtiyaçtır. Hem hastanede çalışanların hem de hastaların ve kullanılan teknik ekipman ve makinelerin güvenliği için büyük önem taşımaktadır.
Hastanelerde Havalandırma Sistemleri Neden Önemli?
Hastane gibi ortamlarda çok çeşitli mikroorganizmanın bir arada bulunmasından dolayı ortamda farklı iklimler oluşabilir. Bu nedenle hastanelerde düzenli bir hava giriş çıkışının olması hijyen ve sağlık için gerekli oluyor. Hava kalitesini koruyan, sıcaklık ve nem koşullarını dengeleyen hastane havalandırma sistemleri, havadaki patojenlerin hastalara, tıbbi personel ve ziyaretçilere bulaşmasını önlemede oldukça etkilidir. Özellikle nem ve sıcaklık gibi değişkenleri belirleyerek ortamı ihtiyacı olan maksimum duruma getirmek için tasarlanan hastane havalandırma sistemleri hastanelerin sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam alanı olmasını sağlar.
- Her Hastane Odasının Havalandırma İhtiyacı Değişebilir
Hastane servisleri, laboratuvarlar, yoğun bakım ünitesi, ameliyathane, eczane, koridor, morg, ziyaretçi odaları ve hasta yatakhaneleri gibi hastanenin her bölümünün havalandırma ve iklimlendirme ihtiyacı farklıdır. Hastane havalandırma sistemlerinin Özelleştirilebilir derecelendirme seçenekleri ile her bir oda için ayrı sıcaklık, nem ve havalandırma standardı oluşturmak mümkün.
- Güvenlik ve Sağlık Ön Planda
Kamusal alanlarda her ne kadar konfor ön plana alınarak tercih edilse de havalandırma sistemleri hastanelerde nihai olarak güvenlik ve sağlık nedeniyle tercih edilmektedir. Tedaviye gelen hastaların aynı ortamı paylaşmaktan dolayı enfeksiyon kapma riskini minimuma indiren hastane havalandırma sistemleri zararlı mikroorganizmaların kontrolünde büyük bir öneme sahiptir.
- Havalandırma Sistemleri Bulaşıcı Patojenleri Azaltır
Hastanelerde enfeksiyon bilinen bir durumdur. Bulaşıcı patojenlerin hastanelerde daha fazla bulunması nedeniyle ortamdaki partiküller ve toz aracılığıyla diğer hastalara bulaşmasına neden olabilir. Hava filtrasyonu sağlayan havalandırma sistemleri ile ortamdaki alerjen ve enfeksiyon riskine karşı koruma sağlamak mümkün.
- Hastanelerde Ekipman Güvenliği için Önemlidir
Bazı laboratuvar ve tıbbi ekipmanlar için ortam sıcaklığının daha düşük olması gerekebilir. Örneğin MR cihazının bulunduğu odalarda sıcaklık hastanenin diğer odalarından daha serindir. Havalandırma sistemlerinin soğutma ve ısıtma gibi özellikleri sayesinde her odayı rahatlıkla kontrol edebilir, hizmet kalitesini artırabilirsiniz.
- Havalandırma Sistemleri Enerji Tasarrufu Sağlar
Hastane gibi büyük binalar enerji tüketimi konusunda tasarrufa ihtiyaç duyar. Tüm bina için ayrı klima ve iklimlendirme koşulları oluşturmak oldukça güçtür. Havalandırma sistemlerine merkezi bir ünite yoluyla birden fazla alana hava akışını kontrol edecek şekilde farklı komutlar vermek mümkündür.
Hastane Havalandırma Sistemleri Nasıl Çalışır?
Konforun ön planda tutulduğu hastane gibi ortamlarda düşük gürültü teknolojisi ile üretilmiş havalandırma sistemleri tercih sebebidir. Hastanelerde etkili bir havalandırma sistemi filtreleme, uygun sıcaklık, nem ve hava basıncı ayarı gibi teknik özellikleri içerisinde barındırır. Hastanenin farklı bölümleri için ayrı hava sistemleri ve kaliteli hava filtreleri kullanmak sağlık merkezlerinin birincil gerekliliğidir.
Hastanelerde ayrı havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyan alanlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyathane Havalandırma Sistemleri
Ameliyathaneler taze hava kalitesi bakımından enfeksiyon olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. Standart bir havalandırma ameliyathane için yeterli olmayabilir. Ayrıca yaklaşık %60 oranında bağıl neme ihtiyaç duyan ameliyathane nem seviyesinin korunması da önemlidir. Aksi durumda hava akımlarının olumsuz etkisinden hastaları korumak gerektiği kadarıyla mümkün olmayabilir.
Yoğun Bakım Ünitesi Havalandırma Sistemleri
Hastaların en savunmasız olduğu ortamlardan biri olan yoğun bakım üniteleri hava akımı, sıcaklık ve nem değerleri gibi bileşenleri ile dikkatle izlenen alanlardır. Bu nedenle yoğun bakım üniteleri bir hastanede havalandırma sistemlerine en çok ihtiyaç duyulan alanların başında geliyor.
Laboratuvar Havalandırma Sistemleri
Havalandırma sistemi söz konusu olduğunda hastane laboratuvarının belki de ana binalar kadar ihtiyaç duyulan bir yer olmadığı düşünülebilir. Ancak kimyasallar nedeniyle ortaya salınan koku ve dumanların hastane içerisine yayılmasında önleyici olarak havalandırma sistemlerinin kullanılması büyük önem taşıyor.
Hasta Odaları için Havalandırma Sistemleri
Hastaları ziyarete gelenlerden bulaşabilecek enfeksiyonlarla mücadele etmek ve ortamın hava kalitesini artırmak amacıyla hasta odalarında havalandırma sistemlerine gerek duyulmaktadır. Her ne kadar hastane ana binaları kadar insan trafiğine rastlanmıyor olsa da tuvalet alanlarının varlığı nedeniyle bile havalandırma hasta odaları için bir gerekliliktir.
BACAMAN HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ VE BACA BAKIM HİZMETLERİ 'ni tercih ederek düzenli periyodik bakım ile kaliteli bir hizmeti uzun vadeli bir yatırıma dönüştürebilirsiniz. Hastane havalandırma sistemleri hakkında daha fazla bilgi almak ofisimize gelebilir, iletişim numaralarımızı veya Whatsapp hattımızı kullanarak firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.